zaterdag 9 december 2017

Epic Israel , The Ultimate Holy Land Mountainbike Challenge#3 etappes#250km / 4.900hm

Half September stond deze nog als afsluiter op de kalender , samen met mijne Ibiza teamie Philip reisden we eerst naar het verrassend hippe ( maar niet goedkope) Tel Aviv. Knappe stad aan een enorm groot strand. Van daaruit met een huurwagen naar het Noorden  , naar het Galilion resort waar het Base Camp voor deze 3-daagse met de keuze tentenkamp of luxueus hotelverblijf vlakbij de beruchte Golan hoogvlakte onze bestemming was. Wij hadden gekozen voor de tenten , iets waar de Phil vanaf de eerste seconde nadat we uit de auto stapten al direct spijt van had. De temperatuur was namelijk rond de 40°C , ik kan daar van genieten Phil duidelijk niet J  , Spijtig genoeg voor hem was het hotel volgeboekt dus ook hij moest de tent in.




Stage 1#81km#1620hm

Mede door de warmte wordt er besloten om vroeg te starten , 6u30 , met als gevolg dat we iets na 5 uur al aan de ontbijttafel dienen te zitten. Daarna het startvak in en samen met de +/- 600 anderen aftellen naar de start. 


De aanloop is snel en vooral stoffig , opletten geblazen want obstakels zijn amper of niet te zien in deze stofwolk. Wat direct opvalt is dat de Israëlisch snel aan de remmen komen wat voor de nodige stress zorgt. Na iets meer dan 20km begon het klimwerk , het eerste deel was nog even voet aan grond vanwege file aan een steil technisch stuk maar eens daar voorbij konden we ons eigen ritme kiezen. Probleem was echter dat Phil direct aangaf dat de warmte hem parten speelde dus het tempo moest aangepast worden. Geen probleem , ik genoot van het unieke decor waar we ons weeral in bevonden. Zeker het lange single track gedeelde was kicken. Het deel in de uitgedroogde rivierbedding was dan weer andere koek , bidden om niet lek te rijden of ander technisch euvel op te lopen was hier van toepassing. Gelukkig bleef alles heel en konden we na 4u48m in den bakoven als 8ste Masters ( van de 32) en 85ste van 300 teams binnenbollen.


Stage 2#103km#1940hm

Queen stage vandaag , vanaf de start over golvende wegen recht naar het Golan gebergte met als hoogtepunt de enorm steile en lange (+20km) monsterklim “The Hermon” , dit is het hoogste punt van Israël en we bevinden ons letterlijk net naast de grens van Libannon & Syrie , geen alledaags parcours en enorm zwaar. Ik voel me sterk en op plaatsen waar andere te voet verder moeten kan ik zonder problemen blijven klimmen , de Phil echter ziet op deze klim nog meer af dan gisteren en raakt helemaal uit zijn ritme. Eénmaal boven volgt een lange , zeer snelle afdaling maar de Phil is zo diep gegaan dat ook hier de vaart er niet echt inkomt , op dit gedeelde verliezen we veel tijd maar dat hoort nu eénmaal bij duoraces , morgen is het misschien mijnen toer om een klop van den hamer te krijgen. Het laatste stuk van de afdaling was nog opletten geblazen vanwege enkele technische passages en een mooie verfrissende river crossing maar dan kwamen de laatste 10 vlakke kilometers door open velden waar ik me direct in mijn sas voelde en de gas volledig opendraaide. Philip plooide maar brak niet , op karakter zat hij in het wiel en we knalden nog enkele teams voorbij die even aanpikten maar vermits niemand overnam zette ik ze op de kant in de wind en we waren weg met ons tweetjes J . 6u02m hadden we nodig om te finishen , goed voor een 7de plaats ( 1 plaats beter dan gisteren) nu snel een ijskoude douche en chillen aan het zwembad want we koken bijna over!




Stage 3#65km#1350hm

De organisatie had het aangekondigd en het klopte , de 3de dag zou de temperatuur iets zakken , ik zag een brede smile op mijnen teamie zijn gezicht. Het is ook de kortste etappe maar met enkele zware stukken in , vooral de enorm steile hike klim net na de bevoorrading is verschrikkelijk afzien


Daarna volgt een mooie afdaling en dan het stuk dat me het meest bijgebleven is , de Ramot Naftaly singletrack , puur MTB genot dat me laat terugdenken aan de mooie Zuid Afrikaanse tracks. Ook vandaag is het laatste gedeelte naar het Galilion kamp over vlakke stoffige 4x4 tracks en weer zet ik de turbo aan en net als gisteren knallen we behoorlijk wat teams voorbij , er kan zelfs nog een sprint af de laatste 100den meters met een Israëlisch team die we makkelijk winnen. Sterk gereden van de Phil!! En vooral bedankt om weeral samen dit avontuur samen te beleven! Onze totaaltijd van 14u33m was goed voor een 7de plaats bij de Grand Masters en een 78ste plaats algemeen.





Na de finish zit de sfeer er goed in , we krijgen een zeer mooi shirt , medaille en vooral frisse pinten . Wachtend op de ceremonie hebben we het genoegen om de winnaars van deze 3-daagse Hans Becking en de Belg(!) Didier Bats een beetje beter te leren kennen , we hebben een leuke babbel met hen , Proficiat toppers!!



Kort samengevat is dit evenement zeker de moeite waart , niet supertechnisch maar best wel zware stukken in unieke decors , daarbovenop zeer goed georganiseerd. De extreme warmte moet je er wel bijnemen J
Voila het seizoen 2017 zit erop , nu met vrouwtje een weekske chillen in Ibiza


CU in 2018!!

Geen opmerkingen: